logo

» Sala weselna
---------------------------------------
» Lista członków
---------------------------------------
» Orkiestra
---------------------------------------
» Jednostka Operacyjno-Techniczna
---------------------------------------
» Nasze wyposażenie
---------------------------------------
» O NAS - w skrócie
 
» PRZECZYTAJ!!!
---------------------------------------
» 10-ro przykazań prawego strażaka
---------------------------------------
» Modlitwa Strażaka
» Świety Florian
» Dzień Strażaka
» Stopnie (dystynkcje) PSP
» Dystynkcje OSP
» Odznaki OSP
---------------------------------------
» Przepisy OSP - praktyczne wyjaśnienia
---------------------------------------
» Rola i obowiązki Zarządu, Komisji Rewizyjnej i osób funkcyjnych w OSP
---------------------------------------
» ABC Strażaka
» Jak zachować się:
» Pierwsza pomoc
» Słownik pożarniczy
» Ochrona PPoż.
» Pożar - słownik
» Bezpieczeństwo w kuchni
» Potencjalne zagrożenia
» Bądź gotowy do ewakuacji
» Wypalanie traw
» Jak wezwać pomoc ?
» Kartki z dziejów pożarnictwa
---------------------------------------
» Humor
» FLAGA - zasady i terminy wywieszania
» Ciekawostki z innej beczki
---------------------------------------
» Jak zostać jednym z Nas
Bezpieczeństwo w kuchni

Podstawowe zasady bezpieczeństwa pożarowego

Nie masz czasu, by zadbać o bezpieczeństwo pożarowe we własnym domu? Zapytaj tych, którym pożar zabrał bliskich, czy uważają, że zabezpieczanie domu przed pożarem to strata czasu - powiedzą Ci co innego. Baterie należy sprawdzać raz na tydzień. Czujniki dymu są dostępne w wersjach z przyciskiem do ściszenia sygnału dźwiękowego, gdy dojdzie do przypadkowej aktywacji alarmu. Czujniki dymu kosztują zaledwie kilkanaście zł i można je kupić w supermarketach i centrach handlowych. Warto zastanowić się nad kupieniem czujnika gwarantującego 10-letnią trwałość alarmu. Kosztują one nieco więcej, lecz nie wymagają tak częstej wymiany baterii. Czujnik dymu to urządzenie alarmowe wykrywające dym w najwcześniejszym stadium pożaru. Wczesne wykrycie pożaru umożliwia bezpieczną ewakuację. Czujniki dymu należy zainstalować na każdej kondygnacji, najlepiej w na sufitach w przedpokoju lub nad schodami.
Czujników nie powinno się montować w kuchni, gdzie może dojść do przypadkowej aktywacji alarmu.

BEZPIECZE?STWO W KUCHNI
»  
Nie należy umieszczać przewodów elektrycznych i przedmiotów łatwopalnych, takich jak ścierki, rękawice kuchenne i luźne części odzieży w pobliżu kuchenki i opiekacza.
»  Należy regularnie czyścić piekarnik, opiekacz, płytę kuchenki i grill.
Pozostałości po gotowaniu i tłuszcz mogą łatwo zająć się od ognia.
»  Nie należy umieszczać przewodów i urządzeń elektrycznych w pobliżu wody.
»  Może warto mieć w kuchni koc przeciwpożarowy? Można nim stłumić palącą się odzież lub zgasić mniejszy pożar.
»  Nie pozostawiaj kuchni bez dozoru podczas gotowania.
Pożar najczęściej powstaje z powodu nieuwagi.
»  Należy osuszyć produkty przeznaczone do smażenia przed zanurzeniem w gorącym oleju. Jeśli olej zacznie dymić, należy wyłączyć palnik i ostudzić patelnię.
»  Poziom oleju w garnku do frytek nie powinien nigdy przekraczać 1/3 pojemności naczynia.
»  Nie zapalaj kuchenki zapałkami lub zapalniczką. Zapalarki iskrowe są bezpieczniejsze.
»  Uchwyty rondli nie powinny wystawać poza płytę kuchenki.

Co zrobić, gdy zapali się patelnia?
Nie ryzykuj. Wyprowadź wszystkich z domu i wezwij Straż Pożarną.
»  Nie zalewaj patelni wodą.
»  Wyłącz palnik, zachowując należyte bezpieczeństwo.
»  Nie dotykaj i nie przenoś patelni.
»  Nie ryzykuj! Wszystkie pożary są niebezpieczne. Lepiej im zapobiegać, niż z nimi walczyć.
Walkę z ogniem najlepiej powierzyć zawodowym strażakom.
»  Opuść dom
»  Pozostań na zewnątrz i zadzwoń pod numer 999